zondag 7 november 2010

Zin in Kerst? Maak deze chocoladetaart met vruchten!


Ook al zo'n zin in de feestmaand? Ik wel! Daarom heb ik, in het kader van voorpret zullen we maar zeggen, een chocoladetaart met (zuid)vruchten gebakken. Een taart die niet zal misstaan tijdens de Kerstdagen, maar ook nu, met druilerig weer en bewolkte luchten, heel goed zal smaken. Het lijkt een heel bewerkelijke taart, aangezien je er best wat ingrediënten voor nodig hebt. Er zitten echter geen exotische of moeilijk verkrijgbare zaken in en als je eenmaal alles bij elkaar hebt vergaard, staat de taart zo in de oven!

Verhit de oven alvast voor op 150 graden Celcius. Bekleed een ronde springvorm met een laag bakpapier. Bedek niet alleen de bodem, maar ook de rand. Maak de reep bakpapier voor de rand twee keer zo hoog als de bakvorm zelf. Als je een bakvorm hebt van zo'n 7 centimeter diep, plaats je dus een rand bakpapier van zo'n 14 centimeter 'hoog' (dit is ook te zien op de foto).

Een pan vol....
Neem een grote, diepe pan. Desnoods je soeppan, want je gaat veel ingrediënten toevoegen en je moet ook nog ruimte overhouden om te roeren. Snij 250 pruimedanten zonder pit in kleine stukjes. Rasp van 2 grote sinaasappelen de schil (gebruik een fijne rasp) en pers al het sap uit de sinaasappelen. Doe de stukjes pruim en de sinaasappelschil en -sap in de pan. Voeg achtereenvolgens toe: 250 gram rozijnen, 175 gram krenten, 175 gram zachte boter (in stukjes), 175 gram bruine rietsuiker, 225 gram bijenhoning, 1,25 dl Amaretto of andere (koffie)likeur, 1 tl koek- en speculaaskruiden en tot slot 2 el cacao. Nu heb je een flinke pan vol. Breng de ingrediënten op laag vuur aan de kook. Roer zo af en toe en zorg dat de stukjes boter smelten. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes sudderen, haal de pan dan van het vuur en laat deze minimaal 30 minuten staan en afkoelen.

Neem na de afkoelperiode de pan en spatel daar voorzichtig 150 gram bloem, 3 losgeklopte eieren, 75 gram gemalen amandelen (of amandelschilfers) en 1 tl bakpoeder door. Zorg dat alles goed oplost en stort het mengsel in de bekleedde bakvorm.

Lange baktijd
Zet de vorm in de voorverwarmde oven. Gezien de relatief lage temperatuur bak je deze taart best lang: ga uit van 1 uur en 3 kwartier. Wellicht is het nodig om de taart halverwege aan de bovenzijde af te dekken met aluminiumfolie. De taart is gaar wanneer een satéprikker, die je erin steekt, er schoon uitkomt. Bovenop blijft de taart er echter glanzend en kleverig uitzien. Laat de taart op een rooster afkoelen.

Het is leuk om deze taart te versieren. Wil je dit doen, versier hem dan vlak voor je hem opdient. Denk aan gouden pastilles of chocolade koffieboontjes!

Ere wie ere toekomt: dit fantastische baksel is geïnspireerd op de 'ongelofelijk makkelijke chocolade-vruchtencake' van Nigella Lawson en wel uit dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten