maandag 1 november 2010

Ovenschotel met groene asperges


Afgelopen weekend heb ik op de Rotterdamse markt een flinke bos verse, groene asperges op de kop getikt voor maar één Euro. Al gauw daarna rees de vraag: wat ga ik ermee doen? Gewoon koken vond ik te eenvoudig. Daarom besloot ik er een lekkere ovenschotel van te maken. Dit is een versie zonder vlees of vis, aangezien de kaas de schotel al zwaar genoeg maakt. Een gerecht wat heel mooi en kleurrijk toont en heerlijk smaakt met een frisse, groene salade.

Lekker makkelijk
Groene asperges hoef je, in tegenstelling tot de witte variant, niet te schillen. Dat scheelt weer! Snij alleen het houterige, onderste stukje (centimeter of twee) van de asperges af. Breng in een grote, brede pan (of aspergepan als je die hebt) water aan de kook. Wanneer het water kookt, voeg je de asperges pas toe. Kook de stengels kort, zo'n 4 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit het kokende water, doe ze in een vergiet en spoel ze goed af met koud water.

Het aspergewater gebruik je nu om 200 gram pasta te koken. Penne of farfalle (strikjes) lenen zich hier het best voor. Kook ze volgens de normale aanwijzingen op de verpakking en giet af. Snipper een uitje en snij een paprika in stukjes en bak deze even samen in een droge koekenpan tot de ui glazig is. Hussel de pasta met de ui en paprika door elkaar, voeg peper en zout naar smaak en zo'n 75 gram geraspte oude kaas toe. Doe dit in een ingevette, brede ovenschaal.

En de oven in
Leg nu (verticaal) de groene asperges over de pasta heen. Klop een mengsel van 300 ml koude melk, 4 eieren en zout, peper en geraspte oude kaas naar smaak. Giet dit over de schotel. Plaats de schotel zo'n 25 minuten (of tot de schotel een goudbruin korstje heeft) in een tot 200 graden Celcius voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten