zondag 3 oktober 2010

Klassieke tiramisu


Vrijwel iedereen heeft wel een eigen recept voor tiramisu. Het is ook een dessert waar eindeloos mee gevarieerd kan worden door andere koeksoorten of zelfs vers fruit toe te voegen. Nu deel ik mijn "klassieke" versie met jullie, die dus naar hartelust gevarieerd of aangepast kan worden.

Kloppen maar
Klop 2 eiwitten in een brandschone kom stijf. Klop 4 eierdooiers met 150 gram fijne kristal- of poedersuiker in een andere kom tot een bleke, luchtige massa. Spatel hier 400 gram verse mascarpone door en voeg tot slot de stijfgeslagen eiwitten uit de eerste kom toe. Zorg dat je ongeveer 200 ml sterke (espresso)koffie binnen handbereik hebt, waar je een flinke scheut likeur (Amaretto doet het hier erg goed in) aan toevoegt.

Laagjes maken
Neem een diepe, liefst doorzichtige schaal. Een cakevorm is ideaal om deze tiramisu in te maken! Leg hier een laagje lange vingers in. Besprenkel de lange vingers met koffie/likeur, gevolgd door een laag van het mascarponemengsel. Ga door met laagjes van lange vingers, koffie/likeur en mascarpone maken tot de vorm vol is en/of alle ingrediƫnten op zijn. Je moet sowieso eindigen met een mascarponelaag. Bestuif het gerecht tot slot met cacao of geraspte pure chocolade en laat het minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Na het opstijven snij je de tiramisu in stukken en dien je ze op. Let op: bij een klassieke tiramisu serveer je geen slagroom! Een bolletje roomijs doet het echter wel prima.

1 opmerking:

  1. Weer zo'n heerlijk dessert! Bedankt...
    Tip; klein scheutje Disaronno op het bord, hmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen