zondag 26 september 2010

Welkome afwisseling: griesmeel-yoghurtcake


Een 'klassieke' cake wordt meestal gemaakt met bloem. Deze cake is daar een welkome afwisseling in; het hoofdbestanddeel is namelijk griesmeel! Ondanks dat ik wel een aantal mensen ken die geen griesmeelpap of -pudding lusten, ken ik niemand die deze cake niet lekker vindt. Door de yoghurt smaakt de cake ook nog eens heerlijk fris.

En bakken maar....
Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Vet een cake- of tulbandvorm goed in en bestuif de vorm met wat griesmeel. Hierdoor laat de cake straks na het bakken beter los uit de vorm. Meng 265 gram griesmeel, 165 gram (fijne) kristalsuiker, 1 tl gemberpoeder en 2 tl bakpoeder in een grote kom door elkaar.

Smelt 180 gram boter in een pannetje op laag vuur en voeg de gesmolten boter vervolgens toe aan het mengsel. Doe er 1 tl vanillesuiker en 250 ml yoghurt door. Deze yoghurt moet lekker dik en stevig zijn, daarom gebruik ik altijd Turkse yoghurt.

Wanneer alles goed door elkaar is gemengd, stort je het mengsel in de cakevorm. Bak de cake in zo'n 50 tot 60 minuten goed gaar en laat hem even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten