zondag 25 oktober 2009

Aardappel-truffelsoep


Mijn blog zou niet compleet zijn als ik niet mijn recept voor aardappel-truffelsoep zou delen. Het is een heerlijk voorgerecht, maar met de feestdagen voor de deur vormt het ook een ontzettend mooie amuse. In dat geval, opdienen in smalle hoge glaasjes, een gegarandeerd succes!

In dit recept ga ik qua hoeveelheden uit van een voorgerecht voor 4 personen. Wanneer je deze soep als amuse wilt opdienen, kun je dus ook iets minder maken. Schil 500 gram aardappelen en breng ze aan de kook in 5 dl water met een (kippen)bouillonblokje. Voeg ook 3 hele, ontvelde teentjes knoflook toe, een gesnipperde kleine ui en een paar salieblaadjes. Nadat dit kookt, laat je het zo'n 30 minuten doorkoken, de aardappelen moeten echt heel zacht en gaar zijn.
Hierna voeg je 2dl slagroom toe aan het aardappelmengsel en pureer je het geheel met een staafmixer of in de blender. Zet de soep op heel laag vuur weer op en voeg zo'n 50 gram geraspte, Parmezaanse kaas toe. Voeg ook een scheut truffelolie toe en laat dit zo'n 2 minuten meekoken.
Schep de soep in kommetjes en bestrooi met wat achtergehouden, Parmezaanse kaas.

Uiteraard kun je ook "echte" truffel gebruiken, dan heb je zo'n 50 gram nodig. Dit haal je bij een delicatessenzaak en op sommige markten. Het is dan leuk om met wat achtergehouden, geschaafde truffel de soep te garneren (in plaats van de kaas dus).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten